Blog

Rozhovor Manjane 25.10.2013

Rozhovor Manjane

Manjane (21) je na svůj věk ostříleným djem i producente ze Srbska. Jeho styl se dá charakterizovat jako moderní house se silnými kořeny v chicagském oldschool housu a detroitském technu. PIF ho vyzpovídal pro server techno.cz a vy si můžete přečíst rozhovor a  zcheckovat jeho exkluzivní mix.

Čau Manjane, jelikož znám i tvoje rodné jméno, přišlo mi, že nick Manjane je vlastně anagramem, je to tak?
Manjane: Ahoj, ano, moje rodné jméno je Nemanja, takže Manjane je tak trochu anagram (slovní přesmyčka). Začal jsem si tak říkat, když mi bylo 15 let a už mi to zůstalo.

Nick Manjane mi zní trochu francouzsky, a navíc mám pocit, že v tvé hudbě slyším inspiraci french housem, je to záměr?
Manjane: Možná si myslel Španělštinu? Protože Mańana znamená ve španělštině „zítra“. Takže někdy si lidi ze mě rádi trochu utahují, jako „Hej DJ zítřka“ apod. :D
Nicméně, ano, francouzská uskopení jako Daft Punk, mladí Roule, Blackjack a vůbec celá french/filter house éra na mě měla velký vliv. Tímhle jsem začínal, ale postupně jsem se cítil jako doma na housu z Chicaga… Představ si patnáctiletého kluka jak poprvé poslouchá mix od Derricka Cartera. Úplně mě to odstřelilo, bylo to pro mě bezprostřední a fresh.

Říkal si, že si začal v 15 letech (Manjane má nyní 21 let) – co bylo dříve, djing nebo produkce?
Manjane: Začal jsem jako DJ. Brzy jsem začal dělat vlastní věci, protože jsem chtěl něco exkluzivního v mých setech. Je pravdou, že první tracky nebyly tak „exkluzivní“, ha. Ale je to lepší s každým dalším singlem.

Z toho co jsem zatím slyšel mi přijde, že produkuješ hlavně deep/jackin/tech (aspoň podle třídičů kategorií na hudebních portálech). Nicméně ať je to podstylem housu cokoliv, vždycky slyším nějaké pořádné instrumenty, je to tak nějak to, co máš rád? Jak by si popsal svůj styl?
Manjane: Říkejme tomu prostě house! House ovlivněný zvukem Chicaga & Detroitu. Někdy to jde deepověji, někdy funky, ale pořád je to starý dobrý house.
Rhodes (pozn. Typ elektrického piána, fender) je můj neoblíbenější instrument a miluju když producenti do svých tracků přidají nějaké příjemné rhodes akordy.

Co myslíš, že ti nejvíce pomohlo na tvé cestě tam, kde jsi teď? Děláš teď muziku na plný úvazek, zároveň se ti dostává respektu od světoznámých producentů a djů…
Manjane: Být trpělivý workoholik. Já třeba potřebuju každý den udělat aspoň minutu hudby, jinak se cítím špatně. Takhle je to od prvního dne! Každý den koukám na tutoriály, pokouším se můj zvuk posunout dále, přijímat rady od zkušenějších producentů a djů. Oh ano, a taky udělat pár chyb. To je to co dělá dobrou hudbu lepší.

V současné době žiješ v Bělehradu (Srbsko), jak by jsi popsal tamní housovou scénu? Počítám, že je zastoupen jak mainstream tak i underground.
Manjane: Bělehrad je na tom nyní dobře. Lokální umělci a nadšenci drží scénu na živu! Ale cítím, že mainstream a underground jsou od sebe dost daleko.

Co plánuješ v blízké budoucnosti (samozřejmě kromě hraní v Praze)?
Manjane: Udělali jsme se skvělým kamarádem „Just Voya“ nový projekt, takže teď děláme spolu spoustu hudby. Taky se teď snažím rozjet svůj vlastní label a pravidelnou měsíční party v Bělehradu.
Taky dodělávám svoje první downtempové album blízké stylu „Musshroom Jazz“ (pozn. Legendární série Marka Fariny).

Používáš Ableton pro produkci a mastering, co si myslíš že je relativně oproti jiným programům nejlepší a nejhorší věc na Abletonu?
Manjane: Na Abletonu není žádná špatná věc! Lol. Nikdy jsem ve skutečnosti nepracoval s jinými programy, ale myslím si, že Ableton je nejrychlejší. Jakýkoliv nápad se dá rozsekvencovat prakticky okamžitě.

Jelikož také děláš mastering jiným producentům, jaký je nejčastější problém, se kterým se během toho potýkáš?
Manjane: Určitě je to nepřehánět svůj mix. Nechte nějaký prostor ve tracku pro mastering a každý masteringový týpek vás bude milovat.

Byl jsi vůbec někdy v Praze, nebo co jsi o ní slyšel?
Manjane: Tohle bude moje první návštěva Prahy. Slyšel jsem jenom chválu a jsem strašně nadšený. Všichni mluví o českém pivu, khm! Nemůžu se dočkat!

Jelikož tě možná čeští fanoušci tolik neznají, co od tebe můžeme čekat na živo v Pekelném baru?
Manjane: Můžete čekat starý bumpin house celou noc! Nebo možná death metal pokud to bude moc divoký. (dělám si srandu)

Ano death metal je zajímavá volba, Trevor Vichas například avizoval i synkopické zvuky prdů. Uvidíme. Každopádně společně oslavíme i dva roky podcastu jackin.cz, který je přímo zaměřen na undergroundový „chicago jack house“. Jsi připraven to s námi pořádně oslavit?
Manjane: Gratuluju! Moc se těším, bude to vzrušující být v Pekle na výročí.

Taky se moc těšíme a děkuji za tvůj čas i namixování exkluzivního promo setu k akci.
Manjane: Díky, uvidíme se brzy! Rspct and keep it funky

« zpět na přehled


SoundCloud YouTube